08:02 Կարտոֆիլը և նրա օգտակար հատկությունները | |||
Կարտոֆիլի մոտավորապես 20-25 տոկոսը կազմում են ածխաջրերը (կրախմալ), մոտավորապես 2 տոկոսը` սպիտակուցները և 0.3 տոկոսը` ճարպերը: Սպիտակուցները հարուստ են ամինաթթուներով: Կարտոֆիլը բավականաչափ կալիում Է պարունակում (568 մգ 100 գ հում կարտոֆիլում), ֆոսֆոր (50 մգ), բավականաչափ մագնիում, կալցիում և երկաթ: Ինչպես նաև С, В, В2, В6, В9, PP, D, К, Е վիտամինները, կարոտին և օրգանական թթուներ:
Կալիումի մեծ քանակության շնորհիվ կարտոֆիլը նպաստում Է օրգանիզմից ջրի և աղի դուրս բերմանը, ինչը լավացնում Է նյութափոխանակությունը: Այդ պատճառով կարտոֆիլն անփոխարինելի մթերք Է համարվում դիետիկ սննդի համար: Կալիումով հարուստ Է հատկապես խորոված կարտոֆիլը, որը պահպանում Է օգտակար տարրերի առավելագույն չափը: Այն նույնիսկ խորհուրդ են տալիս օգտագործել հիպերտոնիայի, աթերոսկլերոզի և սրտային անբավարարության դեպքում: Ածխաջրերի բարձր պարունակության շնորհիվ կարտոֆիլն ունի բավականին բարձր կալորիականություն, ինչը այլ բանջարեղենի համեմատ 2-3 անգամ բարձր Է: Այդ պատճառով նրանք, ովքեր գիրանալու հակում ունեն, պետք Է կարտոֆիլի նկատմամբ իրենց հակումը վերահսկեն: Ի դեպ, բոլորին Էլ խորհուրդ Է տրվում չչարաշահել կարտոֆիլը: Կարտոֆիլում պարունակվող կրախմալը մաքուր վիճակում չի յուրացվում մեր օրգանիզմի կողմից, այդ պատճառով դիետոլոգները խորհուրդ են տալիս կարտոֆիլը սննդի մեջ ներառել շաբաթական մի քանի անգամից ոչ ավելի: Ի դեպ, կարտոֆիլը վիտամիններից բացի ասկորբինաթթու Է պարունակում: ճիշտ Է, նրանց պարունակությունը այնքան Էլ շատ չէ, բայց քանի որ մենք սովոր ենք մեծ քանակությամբ կարտոֆիլ ուտել, դրա շնորհիվ ավելանում է նաև օրգանիզմ ներմուծվող օգտակար տարրերի քանակությունը: Կարտոֆիլը օրգանիզմից դուրս է բերում խոլեստերինի ավելցուկը: Կարտոֆիլով պատրաստված դիետիկ սնունդը օգտագործվում է որպես թույլ միզամուղ և սրտի գործունեությունը կարգավորող միջոց երիկամների և սիրտ-անոթային հիվանդությունների դեպքում: Սրտի գործունեության խանգարումների դեպքում օրական 3 անգամ 100 մլ հում կարտոֆիլի հյութ խմել` սոված ժամանակ, 3 շաբաթվա ընթացքում: Ընդմիջել 1 շաբաթ և կուրսը կրկնել: Մարդու օրգանիզմի նամւսր շատ կարևոր է В1 վիտամինը, որը հանում է ֆիզիկական և նյարդային լարվածությունը: Կարտոֆիլում այն մինչև. 0.15 մգ% է լինում, ինչը բավականին շատ է այլ բանջարեղենի, ինչպես նաև մրգերի համեմատ: Ընդ որում, եփելիս այն կարտոֆիլում ավելի լավ է պահպանվում, քան այլ բանջարեղենում: Կարտոֆիլով դիմակներ Դեմքի վրա ալերգիկ բծերի, հետայրվածքային հետքերի դեպքում կարտոֆիլի կտրված շերտով ամեն օր դիմակ դնել: Կարտոֆիլային դիմակը թարմացնում է դեմքը, հանում հոգնածությունը: Խաշած տաք կարտոֆիլները տրորել, ձվի դեղնուց և մի քիչ կաթ ավելացնել, այնպես, որ թանձր զանգված ստացվի: Դիմակը տաք վիճակում դնել դեմքին և դեմքը շորով ծածկել: Պահել 20 րոպե: Լվանալ սկզբում` տաք, հետո` եռացրած-սառած ջրով: Կարտոֆիլով դիմակը ոչ միայն թարմացնում, այլև` սնուցում է մաշկը, հարթեցնում կնճիռները: Չոր մաշկը դարձնում է ձիգ և փափուկ: Կարտոֆիլով դիմակը հատկապես օգտակար է 40-ն անց կանանց համար: Դիմակ` թթվասերով Խաշած կարտոֆիլը տրորել, թթվասերի հետ խառնել և դեմքին քսել: 20 րոպե անց լվանալ: Տարածել... Նմանատիպ նյութերՆոր նյութերՄիացեք մեզ YouTube-ում... 80հզ.+ բաժանորդ
| |