20:52 Ինչո՞վ է օգտակար դարչինը | |||
Դարչինի ծառը (Cinnamomum Zeylanicum) դափնազգիների ընտանիքին (Lauraceae) պատկանող բույս է, որի կեղևի ներքին շերտը օգտագործվում է` որպես համեմունք։ Առավել հարգի է Շրի Լանկայի` ցեյլոնյան դարչինը։ Կղզու անտառներում աճող ծառերը հասնում են 10 մ բարձրության։ Բույսը սկսել են մշակել 18-րդ դարում։ Ցեյլոնյան դարչինի ծառը մշակվում է նաև Հնդկաստանի հարավում, Բրազիլիայում, Գվինեայում, Սեյշելյան կղզիներում, Մադագասկարում, Ջամայկայում, Մարտինիկայում։
Անհամեմատ էժան է չինական դարչինը (C. cassia), որի հայրենիքը երկրի հարավային շրջաններն են։ Չին կայսր Շեն Նունի (Ք.ա. 2800թ.) հեղինակած դեղաբույսերի մասին գրքում հիշատակվում է դարչինի օգտակարության մասին։ Ավելացնում է ուժերը և ամրացնում է սիրտը` հատկապես օգտակար է հիվանդությունների հետևանքով հյուծված և տարեց մարդկանց` ընդգրկված է ԱՄՆ-ի և Կանադայի ծերանոցների սննդակարգում։ Գիտնականները պարզել են, որ դարչինը ճնշում է սնկերի աճը (միկոզներ) և սեռական օրգանների, միզապարկի և երիկամների հիվանդություններ առաջացնող ինֆեկցիաները։ Մեծ քանակությամբ օգտագործելու դեպքում առաջացնում է արգանդի կրճատում, խորհուրդ է տրվում հետծննդաբերական շրջանում։ Ավելացնում է կերակրող մայրերի կաթը։ Նպաստում է խոլեստերինի մակարդակի կարգավորմանը. ուտեստները համեմեք օրը 1-3 գրամ դարչինով։ Օգտակար է գրիպի, անգինայի, տոնզիլիտի դեպքում։ Հնում հայտնի է եղել` որպես շնչառությունը թարմացնող միջոց։ Բուժել են մկանային սպազմները, բրոնխների ասթման, մաշկային հիվանդությունները։ Դարչինը նպաստում է մարսողությանը, գազերի հեռացմանը, նվազեցնում է որովայնի սպազմները։ Փոշին լցնում են կտրվածքների, վերքերի վրա։ Թութք. Խառնեք դարչինի փոշի և մեղր (1։1)։ Վերքը լվացեք մուգ գույնի տնտեսական օճառով, մշակեք խառնուրդով։ Կատարեք երեկոյան, առավոտյան լվացեք նույն օճառով։ Ազդեցիկ միջոց է, որն օգնում է նաև աղիի ճաքի դեպքում։
Հայ բժշկապետը խորհուրդ է տալիս դարչին օգտագործել թոքերի արմատացած խոցերի, աչքերի առաջ սևանալու, բխկոցի, լյարդի հիվանդությունների, ներքին խցանումների, եղանակի կտրուկ փոփոխության դեպքում, պեպենների վերացման համար, և այլն։ Մոտ 20 տարի առաջ Կանադայում կատարվել են մեծածավալ հետազոտություններ. գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ մեղրն ակտիվացնում է դարչինի բուժիչ ազդեցությունը։ Ինչպես կարծում էր Ամասիացին` դարչինը բացում է մաղձի ծորանների խցանումները, մաքրում է լյարդը թունավոր նյութերից և աշխուժացնում է արյան հոսքը. 1 գրամ դարչինի փոշին խառնեք 1 թ/գ մեղրի հետ, լուծեք 200 մլ տաք ջրի մեջ։ Խմեք օրվա ընթացքում` փոքր կումերով։
Արթրիտ. Խառնեք 1։4` 1 ճ/գ-ն լուծեք 200 մլ գոլ ջրում։ Խմեք առավոտյան և երեկոյան։ Սթրես, գլխացավ. Խառնեք 1։4` լուծեք 200 մլ ջրի մեջ։ Խմեք 1-2 կում յուրաքանչյուր ժամը մեկ։ Գլխացավ. Խառնեք 1։1, 1 թ/գ-ն լուծեք 200 մլ գոլ ջրում։ Դրեք թրջոցներ քիմքերի վրա` 30 րոպե տևողությամբ։ Կարելի է ավելացնել 1-2 թ/գ նարդոսի կամ դաղձի եթերային յուղ։ Խառնեք 1 գ դարչին և կես թ/գ մեղր, 50 գ կարագ։ Լվացեք դեմքն օճառով, խառնուրդը քսեք ճակատին։ Բերանի տհաճ հոտ. Կատարեք ողողումներ վերոգրյալ թուրմով։ Դարչինի և մեղրի խառնուրդը (1։4) խորհուրդ է տրվում ուտել տարեց մարդկանց նախաճաշին` կարագի հետ, կամ խմել ջրային լուծույթը` 1-2 ճ/գ, 200 մլ գոլ ջուր` նախաճաշից 30 րոպե առաջ: Աղբյուր: Жить здорово!: Корица
Տարածել... Նմանատիպ նյութերՆոր նյութերՄիացեք մեզ YouTube-ում... 80հզ.+ բաժանորդ
| |