22:32 Արքայախնձոր (անանաս). համով դեղը | |||
Հյութեղ, բուրավետ, չափազանց համեղ այս արևադարձային պտուղը կզարդարի յուրաքանչյուր սեղան: Արքայախնձորի (անանասի) շնորհիվ ամենահագեցնող և սննդարար ճաշատեսակներն անգամ հեշտ են մարսվում: Եթե արքայախնձորի կամ նրա հյութի մասին հիշեք նաև ոչ տոնական օրերին, շատ հիվանդություններ այլևս սարսափելի չեն թվա: Կոլումբոսի կոնախնձորը Արքայախնձորի հայրենիքը Հարավային Ամերիկայի հյուսիս-արևելքն է` Բրազիլիան, Գվինեան, Պարագվայը: Բրազիլիայում դեռևս աճում է արքայախնձորի վայրի տեսակը: Այժմ այս բույսն աճեցնում են արևադարձային շատ երկրներում, իսկ Հոլանդիայում սովորել են այն աճեցնել ջերմոցում: Չնայած հյուսիսային երկրների շատ բնակիչներ կարծում են, թե արքայախնձորն աճում է ծառի կամ արմավենու վրա, իրականում այն բազմամյա խոտաբույս է: Այս հրաշալի պտղին մենք ծանոթացել ենք Կոլումբոսի շնորհիվ: Դեպի Ամերիկա իր երկրորդ ճանապարհորդության ժամանակ նրան այն աստիճան է ապշեցրել այդ տարօրինակ պտուղը, որ կարգադրել է նավը բեռնել դրանով: Կոլումբոսն այն անվանել է կոնախնձոր: Այդ անունը պահպանվել է որոշ եվրոպական երկրներում, օրինակ` Անգլիայում: Կոնախնձորն այնպես է դուր գալիս մեծ ճանապարհորդին, որ նա այդ պտուղը համարում է արևադարձային մրգերի արքա: Նույնիսկ քաղցկեղն է վախենում Արքայախնձորի մեջ այնքան C վիտամին կա, որ այն օգտագործում են որպես դեղ լնդախտի դեմ: Այս պտուղը պարունակում է մեծ քանակությամբ կիտրոնաթթու և այլ արժեքավոր թթուներ, միկրոտարրեր` կալցիում, կալիում, երկաթ, ֆոսֆոր... Հասած արքայախնձորը և նրա հյութը պարունակում են բրոմելին, որն օգտակար է շատ հիվանդությունների դեպքում: Արքայախնձորում պարունակվող ֆերմենտների օգնությամբ բժիշկներն այսօր փորձում են պայքարել նույնիսկ քաղցկեղի դեմ: Այդ ֆերմենտները խթանում են օրգանիզմի պաշտպանական գործառույթները, դանդաղեցնում քաղցկեղի աճը, մեղմացնում են ճառագայթային և քիմիաթերապիայի հետևանքները: Արքայախնձորի մեջ պարունակվող նյութերը կապում են ազատ ռադիկալները, ինչը շատ կարևոր է քաղցկեղը և այլ հիվանդություններ կանխարգելելու համար: Համով դեղ Արքայախնձորի ցողունի մեջ գիտնականները վերջերս հայտնաբերել են երկու մոլեկուլ, որոնք կարող են օգնել քաղցկեղի բուժմանը: Դրանցից մեկը խթանում է իմուն համակարգը, իսկ երկրորդը կանխում է քաղցկեղի շատ բջիջներում հայտնաբերված հատուկ սպիտակուցի առաջացումը: Փորձերը ցույց են տվել, որ այդ մոլեկուլները փորձարկվողների մեծ մասի մոտ կանխել են քաղցկեղի զարգացումը մոտ 70 տոկոսով: Բրոմելաինն ամենակարևորն է Անանասը շատ «արժանիքներ» ունի: Զարմանալի բուժական հատկությունները պայմանավորված են միջուկում պարունակվող սննդարար նյութերով: Անանասում բոլոր վիտամինները կան, քիչ չեն նաև հանքանյութերը` կալիում, երկաթ, պղինձ, ցինկ, մագնիում, կալցիում, յոդ: Նրա մեջ պարունակվող ամենաօգտակար նյութը համարվում է բրոմելաինը: Այս ֆերմենտը կարգավորում է սպիտակուցների յուրացումը, սա էլ իր հերթին նպաստում է ստամոքսի, աղիների աշխատանքին, մաքրում է արյունը, բարձրացնում դիմադրողականությունը: Խորհուրդ է տրվում ճաշելիս մի կտոր արքայախնձոր ուտել կամ խմել մեկ բաժակ հյութ: Բժիշկները համոզված են, որ արքայախնձորն օգնում է արյան բարձր ճնշման և աթերոսկլերոզի ժամանակ, քանի որ իջեցնում է ճնշումը, արյունը մաքրում խոլեսթերինից` կանխարգելելով ինֆարկտն ու ինսուլտը: Կազմվածքի պահապան Ճաշելիս անանասի մեկ բաժակ հյութ խմելը կամ մեկ-երկու կտոր անանաս ուտելն օգնում է ձուկը, միսը, ընդեղենը մարսելուն: Կալիումի աղերի շնորհիվ օրգանիզմից դուրս է գալիս ավելորդ հեղուկը: Բացի այս ամենից` արքայախնձորը կոտրում է քաղցի զգացողությունը: Դիետոլոգները նույնիսկ խորհուրդ են տալիս ամսվա մեջ բեռնաթափման, «անանասային» օրեր ունենալ: Հետաքրքիր տեղեկություններ Արքայախնձորի հասուն պտուղը կշռում է 300 գրամից մինչև 1 կիլոգրամ: Ցածր կալորիական է. 100գ պտուղը պարունակում է 48 կկալ: Արքայախնձորով նախուտեստը հեշտացնում է ճարպերի յուրացումը և բարելավում նյութափոխանակությունը: Դրական է ազդում ենթաստամոքսային գեղձի վրա, ակտիվացնում է ստամոքսահյութի արտադրությունը, նպաստում պիգմենտային բծերի հեռացմանը: Թրոմբոզների և այտուցների դեպքում ամեն օր խմե'ք 200-250մլ հյութ և կերե'ք թարմ արքայախնձորի մի քանի կտոր: Ինքնաթիռով կամ նավով ճամփորդելիս` սրտխառնուքի դեպքում կօգնի արքայախնձորի մեկ բաժակ հյութը: Մանավանդ ձմռանը վիտամիններով և հանքանյութերով հարուստ այս պտուղն անհրաժեշտ է վիտամինային անբավարարությունից խուսափելու համար: Կոշտուկների դեպքում. արքայախնձորի պտղամսից դրե'ք կոշտուկի վրա` թողնելով ամբողջ գիշեր: Առավոտյան ոտքերը դրե'ք տաք ջրի մեջ, հետո կոշտուկը հեռացրե'ք: Այս ընթացակարգը կարող եք կրկնել: Յուղոտ մաշկի դեպքում դեմքը շփե'ք թարմ արքայախնձորի կտորով: Անանասը շատ «արժանիքներ» ունի: Զարմանալի բուժական հատկություններն ապահովում են միջուկի սննդարար նյութերը: Անանասում բոլոր վիտամինները կան, քիչ չեն նաև հանքանյութերը: Եթե խուսափում եք գիրանալուց Տարածված կարծիքին հակառակ` արքայախնձորի մեջ պարունակվող բրոմելայնը ճարպերը ոչ թե վառում է, այլ պարզապես խոչընդոտում է ճարպային նոր շերտերի գոյացմանը: Հենց բրոմելայնի շնորհիվ այս միրգն օրգանիզմի կողմից հեշտությամբ է յուրացվում և բարելավում է սպիտակուցները մարսելու գործընթացը: Այդ պատճառով էլ կուշտ ճաշելուց հետո որպես աղանդեր օգտակար է արքայախնձոր ուտելը: Մաշկի համար Ամանորի գիշերն անթերի տեսք ունենալու համար հարկավոր է մաշկի մասին մտածել տոնից մեկ ամիս առաջ: Սահմանափակեք թթվայնությունը բարձրացնող մթերքների գործածությունը: Դրանք են` ալկոհոլը, յուղալի սնունդը, սուրճը, քաղցրավենիքն ու խմորեղենը: Իսկ սպանախի, գազարի, վարունգի, կաղամբի և լոլիկի գործածումը, հակառակը, ողջունելի է: Տարածել... Նմանատիպ նյութերՆոր նյութերՄիացեք մեզ YouTube-ում... 80հզ.+ բաժանորդ
| |